Lamoon

Hoe bereid je je voor op de winter als je in de bouw werkt?

Geplaatst op

De winter staat weer voor de deur en dat betekent kou, regen, wind en soms zelfs sneeuw. Als je in de bouw werkt, weet je dat het werk in deze omstandigheden gewoon doorgaat. Maar hoe zorg je ervoor dat jij goed voorbereid bent op het werken in de barre winterse weersomstandigheden? Met een paar slimme stappen kom je al een heel eind. Hier zijn enkele tips om het seizoen goed door te komen.

Kleed je in lagen

Het belangrijkste als je buiten werkt in de winter is dat je lichaam goed geïsoleerd blijft. Dit doe je door je in lagen te kleden. De onderste laag moet vocht afvoeren, zodat je droog blijft, ook als je zweet. Denk hierbij aan thermokleding. De middelste laag dient om je warm te houden, bijvoorbeeld een fleecevest. De buitenste laag beschermt je tegen wind en regen. Een waterdichte en winddichte jas is dan essentieel. Overweeg een werkjas te kopen die speciaal gemaakt is voor koude omstandigheden, met een warme voering en voldoende bewegingsvrijheid.

Bescherm je handen en voeten

Je handen en voeten zijn vaak de eerste plekken die koud worden. Kies daarom voor goede, geïsoleerde handschoenen die je handen warm houden maar waar je nog wel mee kunt werken. Als het echt koud is, kan het handig zijn om een paar dunne handschoenen onder je werkhandschoenen te dragen. Voor je voeten geldt: draag warme, waterdichte werkschoenen of laarzen met een goede zool die grip biedt op gladde oppervlakken. Thermosokken kunnen een groot verschil maken.

Zorg voor verlichting

In de winter zijn de dagen korter en wordt het vroeg donker. Goede verlichting op je werkplek is dan een must. Werk je vaak buiten, zorg dan dat je altijd een hoofdlamp bij je hebt of dat er voldoende bouwlampen aanwezig zijn. Veiligheid gaat boven alles, zeker als het zicht slecht is door regen of sneeuw.

Blijf droog

Niets is zo vervelend als doorweekt raken en vervolgens de hele dag in natte kleren moeten doorwerken. Zorg daarom dat je altijd een waterdichte jas en broek bij je hebt. Zelfs als het niet regent, kan een waterafstotende buitenlaag helpen om je droog en warm te houden. Heb je geen overkleding bij de hand, dan is het slim om extra kleding in de bus te hebben, zodat je jezelf snel kunt omkleden als je toch nat wordt.

Blijf in beweging

Als je lichaam eenmaal koud is geworden, is het lastig om weer op te warmen. Blijf daarom in beweging om je bloedsomloop te stimuleren en je lichaamstemperatuur op peil te houden. Neem tijdens je pauzes de tijd om even op te warmen, bijvoorbeeld door naar een warme ruimte te gaan of een warme drank te drinken.

Gezondheid voorop

In de winter kan het risico op verkoudheid en griep toenemen. Zorg dat je weerstand op peil blijft door gezond te eten en genoeg rust te nemen. Als je je niet fit voelt, is het beter om een dag vrij te nemen dan ziek op de bouwplaats te staan, waar je jezelf en anderen in gevaar zou kunnen brengen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, zeker als de weersomstandigheden zwaar zijn.

Investeer in goede kleding

Goede werkkleding is essentieel om comfortabel en veilig te blijven werken in de winter. Je bijvoorbeeld goede werkjassen kopen die speciaal zijn ontworpen voor de bouw. Dit kan je beschermen tegen de elementen en tegelijkertijd voldoende bewegingsvrijheid bieden. Investeer in kwaliteit, dit betaalt zich terug in comfort en veiligheid op de lange termijn. Uiteraard kun je dit ook altijd aanvragen bij je werkgever. Feitelijk gezien zouden zij moeten zorgen voor een goede voorraad werkkleding voor zowel zomer als winter.

Conclusie

Werken in de bouw in de winter vraagt om goede voorbereiding. Door de juiste kleding te dragen, jezelf warm en droog te houden en aandacht te besteden aan je veiligheid, kun je de kou de baas blijven. Zorg goed voor jezelf en je uitrusting, dan kom je de winter zonder problemen door!

Gerelateerde berichten

Over ons

Op Lamoon vind je leuke blogs waarin je heerlijk kunt lezen over mode en sieraden.

Contactgegevens

Via info @ lamoon.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden